2010. október 27., szerda

Fekete Rózsa

Ezt a sütit amikor legelöször megláttam egyböl szerelmes lettem bele ,muszáj volt megsüssem az elsö adandó alkalommal.
Tészta:
-60 dkg liszt
-10 dkg Ráma
-20 dkg porcukor
-1 tojás
-1 sütöpor
-1 tk szódapor
-pici só
-2 dl tej
Ezt az egészet összegyurjuk , és 6 felé osztjuk. Két lapot sütölapon akkorára sütünk mint amiben majd a rudakat sütjük.Kinyujtjuk eggyenként a többi tésztát is ,és megkenjük a  négy részre osztott mákos töltelékkel ami a következö:
-20 dkg darált mák
-25 dkg porcukor
-20 dkg liszt
- 1 sütöpor
-10 dkg olvasztott  Ráma
-2 dl langyos tej
-2-3 vaniliás cukor
-citromhéj
A lisztet elkeverjük a sütöporral ,  az olvasztott Rámával és a többi hozzávalóval, rákenjük a kinyujtott lapokra és feltekerjük mint a bejglit. Sütöpapirral bélelt tepszibe rakjuk a négy rudat,elömelegitett sütöben közepes lángon 25-30 percig sütjük amig picit kezd barnulni.
A rudakhoz legalább 25 cm szélesre kell nyujtani a tésztát, hogy minél több legyen rajta a tekerés.
Krém:
-1 l tejböl és 3 vanilia pudingból sürü pépet fözünk, 1 Rámát 25 dkg porcukorral kikeverünk,ha a puding kihült összekeverjük ,adunk még hozzá vanilia aromát.
1.Egy lapot leteszünk.
2.A krém felét rákenjük,
3.A kihült egybenött mákosrudakat rátesszük,
4.A krém másik felét rákenjük a mákosrudakra
5. Befedjük a másik lappal.
Jól lenyomtatjuk , hagyjuk összeérni egy éjszakát és bevonjuk csoki glazurral.
Kicsit bonyolultnak tünik de nem az. Legközelebb a krémbe csak egy fél margarint teszek mert azt egy kicsit soknak találtam és nem is kentem rá.

TRANDAFIR NEGRU
ALUAT:
-600 gr faina
-200 gr zahar pudra
-100 gr margarina Rama
-1 ou
-1 praf de copt
-1 lingurita bicarbonat de sodiu
-Un varf de cutit de sare
-200 ml lapte
Din ingredientele de mai sus se face un aluat si se imparte in 6,din care din 2 se face pe rind 2 foi.
Intindem pe rind si restul 4  si ungem cu umplutura de mac.
UMPLUTURA DE MAC
-200 gr mac macinat
-250 gr zahar pudra
-200gr faina
-1 praf de copt
-100 gr Rama topit
-200 ml lapte caldut
-2-3 zahar vanilat
-coaja de lamaie
Dupa ce am uns foile(4) cu umplutura de mac , rulam ca pe cozonacul baigli si punem intr-o tava cu hartie de copt,si il coacem  la foc potrivit 25-30 min.
CREMA:
-1  l lapte
-3 budinci de vanilie
1 margarina Rama
-250 gr zahar pudra
-aroma de vanilie
Preparam budinca cu laptele,separat frecam margarina cu zaharul pudra. Dupa ce sa racit budinca ,
omogenizam bine cu margarina .
1. Jos punem o foaie
2.Punem jumatate din crema
3.Peste crema punem ruladele cu mac(care sunt lipite intre ele)
4.Peste rulade punem cealalta jumate din crema
5.La sfirsit ultima foaie.


Sunt convinsa ca nu intelegeti o boaba ,dar raspund cu placere la orice intrebare:)

14 megjegyzés:

  1. Nagyon nagyon érdekes!! És nagyon finom lehet! Ugye, kipróbálhatom hamarosan? :)
    Köszi a receptet!!

    VálaszTörlés
  2. vai Cakeni,e cea mai frumoasa prajitura pe care am vazut-o vreodata,numai tu puteai sa o faci,am sa o fac de sarbatori sa impresionez si eu musafirii daca nu te superi,te pup,am sa-ti caut un premiu

    VálaszTörlés
  3. Anyukám szokta készíteni, nagyon finom!!!

    VálaszTörlés
  4. deci lipim ruladele,una de alta si le dam la cuptor,apoi le asezam intre creme?la umplutura de mac nu-i prea multa faina?

    VálaszTörlés
  5. inalta trebuie sa fie praji. asta,am si eu una cu nuca,i se spune Clementina,nu poti musca din ea trebuie sa o intorci invers ca s-o poti manca,te pup

    VálaszTörlés
  6. Edith nagyon szivesen, fincsi süti érdemes kiprobálni:)

    VálaszTörlés
  7. Doinitza reteta am scris corect, am verificat,ruladele(4) pui una linga alta nu chiar lipite intr-o tava, si dupa ce sa racit pui ,blat ,crema,rulada,crema,blat. :)

    VálaszTörlés
  8. foarte frumoas arata prajitura! si gustoasa cu siguranta!

    VálaszTörlés
  9. Draga Cakeni, nu stiu inca cum se dau premiile
    dar ai un premiu de la mine ,asta este cea mai faina praji pe care am vazuto pana acum!
    Daca mai bantui mult pe aici ma fac de-o tona!

    VálaszTörlés
  10. super prajitura,am s-o incerc,felicitari

    VálaszTörlés
  11. Mersi Daniela , pare complicat dar merita incercat, e foarte buna si aspectuoasa:)

    VálaszTörlés
  12. super idee si ff, aspectoasa prajitura! eu am o reteta asemanatoare care se numeste "ochii lui petre roman", care o sa o fac in curand! Felicitari ptr acuratetea cu care ai executat prajitura!http://culinarecufeteistete.blogspot.com

    VálaszTörlés
  13. Nagyon finom és látványos, nekem más fekete rózsa receptem van!

    VálaszTörlés