2011. április 25., hétfő

Sós masnik

A húsvéti asztalra sós süti is kerűlt,erre a magos masnira  esett a választás, nagyon finom ropogtatni való. 

  • 1/2 kg liszt
  • 2 kávéscsésze olaj
  • 3-4 dkg vaj
  • 1/2 cs. sütőpor
  • 2,5 kávéskanál só
  • 1 tojás
  • 1,5 dl száraz fehérbor
  • 2 tojás a tészta megkenéséhez
  • szezámmag, darálatlan mák (esetleg lenmag vagy köménymag)    
  •        A lisztet a sütőporral és a sóval elkeverjük, belemorzsoljuk a vajat, beletesszük az olajat, a tojást és a bort. Jól összegyúrjuk.   15-20 percig a hűtőben pihentetjük.Két részletben, kb. 2-3 mm vékonyra kinyújtjuk.Megkenjük a kissé felvert tojásokkal, sűrűn megszórjuk szezámmaggal, majd a tenyerünkkel kissé megnyomkodjuk.
  • Kb. 8 cm széles csíkokat vágunk, megfordítjuk és azt az oldalát is megkenjük tojással, illetve megszórjuk mákkal (lenmaggal vagy köménymaggal), majd kissé megnyomkodjuk a tenyerünkkel.2 cm-es csíkokra vágjuk, egyenként megtekerjük és így rakjuk a sütőpapírral kibélelt tepsibe.
  • Előmelegített sütőben 200 fokon zsemleszínűre sütjük.    

3 megjegyzés: